menu

Blog

Nederlander bedenkt goedkope ‘klikwoning’ die je minstens 300 jaar kunt hergebruiken

Een goedkope woning die je in elkaar klikt en daarna weer makkelijk uit elkaar haalt. Die je met duurzame, lichte materialen kunt bouwen, die je eeuwig kunt hergebruiken en later zelfs aan ontwikkelingslanden of slachtoffers van aardbevingen kunt doorverkopen of schenken. Dat is wat de Nederlandse industrieel ontwerper Peter Bulsing heeft bedacht met zijn Quadra-woningconcept.

Het eerste exemplaar wordt de komende maanden gebouwd op het innovatieterrein van de voormalige Suikerfabriek van de Suikerunie in Groningen. Daar wordt de komende jaren geëxperimenteerd met circulair bouwen in een woonwijk waar 1.500 woningen worden gebouwd.

300 jaar hergebruiken

De inspiratie voor zijn concept kreeg Bulsing bij de zeven stalen, energie neutrale woningen van architect Markus Bouman, die eerder in Dokkum werden gebouwd. Door prefab sandwichpanelen te gebruiken toonde de architect met het project aan dat je voor minder dan 185.000 euro een complete, luchtdichte en energiezuinige woning kunt bouwen. Bulsing evalueerde het project met Bouman en ging daarna nog een stapje verder met zijn Quadra-concept. De Quadra-woning wordt ter plekke in elkaar gezet en bestaat uit een geraamte dat voor de stijfheid en de draagkracht van de woning zorgt. Dat noemt Bulsing de ribbenkast. Die verticale staanders en liggers kun je naar elkaar toe draaien, zodat je er wand- en dakpanelen tussen kunt klemmen. Door dat kliksysteem zijn geen spijkers, schroeven of cement nodig en hoeft er niet gelast te worden. “Daardoor kun je de woningen onbeschadigd uit elkaar halen en opnieuw gebruiken. Je kunt de Quadra-onderdelen eindeloos hergebruiken, wel minstens 300 jaar. Je hebt de eerste eeuwen nooit een afvalproduct”, zegt Bulsing.

Alle materialen

De gestandaardiseerde wand- en dakpanelen die tussen het frame worden geklemd kunnen van alle materialen gemaakt worden. Van karton, plastic, hout of biobased materialen als olifantsgras. “Die panelen hoeven geen constructieve eigenschappen te hebben. Je stelt ze samen, puur op isolatie, geluid en brandwerendheid. Je kunt je eigen huis dus net zo duur en duurzaam maken als je zelf wilt”, zegt Bulsing.

300 tot 500 woningen per maand

Omdat het Quadra-systeem modulair is, dus uit verschillende vaste onderdelen bestaat, kun je er net als met een bouwdoos allerlei type woningen mee bouwen. Van tiny houses, twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeshuizen, vrijstaande villa’s tot appartementencomplex. Bulsing gaat niet zelf de markt op met Quadra-huizen. Hij wil liever dat aannemers, bouwers en projectontwikkelaars zijn systeem gaan toepassen. Met zijn innovatieve methode kan Nederland meer, sneller, eenvoudiger en goedkoper woningen bouwen, die ook nog eens langer meegaan. “Wel 300 tot 500 woningen per maand”, stelt Bulsing. Hij wil met zoveel mogelijk partijen in gesprek om gezamenlijk diverse problemen op de woningmarkt op te lossen.

Wederopbouw

Na diverse keren demonteren en weer opbouwen kunnen de woningen later ook naar andere landen getransporteerd worden. Bijvoorbeeld om arme mensen in ontwikkelingslanden of Oost-Europa aan een woning te helpen. Of om gedupeerden in oorlogs-, aardbevings-, en orkaangebieden aan een nieuw huis te helpen bij de wederopbouw van hun stad of dorp.

Staal of hout

De Bouman-woningen in Dokkum hebben een frame van staal. Ook Bulsing gebruikt staal. Dat kost veel energie om te maken, een proces waar veel CO2 bij uitgestoten wordt. “Maar 70 procent van het staal wordt tegenwoordig gerecycled, dus wordt er steeds minder erts uit de grond gehaald”, weet Bulsing. “Voor mij is bouwen vooral duurzaam als je heel weinig materiaal gebruikt. Staal is makkelijk te verwerken en te vervormen, waardoor je minder materiaal kunt gebruiken.”

Het frame van de Quadra-woning kun je ook van hout maken. Daarbij wordt de CO2 van bomen voor langere tijd vastgelegd in een gebouw. Maar Bulsing vraagt zich wel af of je de honderdduizenden woningen die Nederland de komende jaren nodig heeft allemaal met hout kunt bouwen. Daarvoor zouden heel wat bossen gekapt moeten worden. “Daarnaast is er veel wildkap in de wereld. De vraag is of dat wel duurzaam is”, zegt hij.

Zo licht mogelijk

De insteek van Quadra is zo goedkoop mogelijk bouwen met zo min mogelijk gewicht. De huizen in Dokkum kostten 185.000 euro en wogen 13.000 kilo. Een betonnen huis weegt gemiddeld 35.000 kilo en houtskeletbouwwoningen 28.000 kilo. “Vergeleken met een houtskeletbouwwoning bespaar je dus al 15.000 kilo aan materiaal. Iedereen snapt dat dat duurzaam is. Met Quadra heb ik ook de kostprijs nog eens teruggebracht en kom ik op 150.000 euro met 10.000 kilo gewicht”, rekent Bulsing uit.

Pilotwoning

In Groningen gaat Bulsing een huis bouwen met vier verschillende wanden. Een van houtskelet, een van sandwich panelen, eentje van stro en eentje met panelen met inblaasisolatie. Allemaal met de Quadra-draagconstructie. “We willen laten zien welke technieken mogelijk zijn tegen welke kostprijs. Zo kunnen bewoners zelf kiezen welk huis ze nemen tegen welke prijs”, zegt Bulsing.

Het verhaal achter Quadra

Traditionele woningbouw heeft weinig innovatie ondergaan, waardoor het moeilijk is om aan de wensen van toekomstige gebruikers te voldoen. Het QUADRA-concept biedt een oplossing met gestandaardiseerde productie, besparing van grondstoffen en bouwmaterialen, flexibele woonindeling en herplaatsbare binnenwanden. QUADRA-woningen zijn lichtgewicht, verplaatsbaar en herbruikbaar, waardoor ze een duurzame optie bieden voor toekomstige woonbehoeften.